środa, 06 listopad 2013.

Rocznica katastrofy TS-11 Iskra

W 15 rocznicę katastrofy wojskowego samolotu Iskra, w dniu 11.listopada 2013 r. o godz. 12:00 w lesie na terenie Śródborowa odprawiona zostanie msza święta w intencji pilotów - mjr Tomasza Pajórka i mjr Mariusza Oliwy.

Wczesnym przedpołudniem 11 listopada 1998 roku, kpt. Mariusz Oliwa i kpt. Tomasz Pajórek wystartowali samolotem TS-11 "Iskra" na swój, jak się niedługo okazało, ostatni lot. Samolot wysłany został na kilkanaście minut przed planowanym startem grupy samolotów do defilady lotniczej aby zweryfikować dane pogodowe, w ten pochmurny jesienny dzień. Biało-czerwona Iskra, należąca do zespołu akrobacyjnego wojsk lotniczych "Iskry", wystartowała z pasa lotniska wojskowego w Mińsku Mazowieckim. Obaj piloci byli bardzo doświadczonymi lotnikami, na kontach mieli po 2000 godzin lotów. Lot przebiegał całkowicie w chmurach, przy bardzo złych warunkach atmosferycznych, na małej wysokości. Kilka minut później, Iskra wbiła się w las pod Otwockiem, a obaj piloci ponieśli śmierć na miejscu.

Czytany 1710 razy Ostatnio zmieniany środa, 11 styczeń 2017.